Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

Tüüpvead auto pesemisel ning kuidas neid vältida

Auto pesemine võib olla väga lõõgastav viis aja veetmiseks. Saad rahulikult ja hoolikalt üle käia iga sentimeetri oma sõidukist ja hea pesu tulemust on hiljem uhke vaadata.

Samas ei pruugi tulemus alati ootustele vastata. Peale mustaks jäänud auto võid valesti toimetades kahjustada ka selle kaitsvat värvikihti, mis võib pikapeale viia probleemideni roostega.

Alljärgnevalt kirjutame lahti, kuidas pesta oma autot nii põhjalikult, et tulemuse üle hiljem uhke olla, ja nii kvaliteetselt, et sõiduk ka kauem vastu peaks.

Pesuvahendite valik

Autosky - Spetsiaalne käsn autopesu jaoksAutosky - Autopesu kinnas narmastega











Kõik algab õigete pesuvahendite valikust. Auto värv on nagu inimese nahk – seda peab pesema õigete vahenditega. Erinevalt nahast aga ei parane auto värv ise vale pesuga tekitatud kahjustustest. Seega pead lappi ja seepi valides olema väga hoolikas.

Auto kere pesemiseks ei tohiks kindlasti kasutada majapidamises koristamiseks mõeldud lappi või käsna. Majapidamislappide tööpõhimõte on mustuse pindmine edasilükkamine. Auto pesemisel tähendaks see väikeste kivikeste ning liivateradega kere värvi nühkimist, mis jätab maha koledad kriimud.

Autopesuks mõeldud lapid töötavad teistsugusel põhimõttel. Need imevad mustuse endasse ja vabastavad selle alles kontaktil niiskusega ehk loputuskausis.


Seebi valik

Autosky- spetsiaalne autopesuseep tagab hea tulemuseAutosky- spetsiaalne autopesushampoon tagab hea tulemuse







Üks suuremaid ja populaarsemaid vigu on kasutada auto pesemiseks nõudepesuvahendit. Põhjus selleks on lihtne – nõudepesuvahend on abrasiivne. Kuigi auto saab kindlasti seda kasutades puhtaks, kiirendab nõudepesuvahend värvi oksüdeerumist ning muudab selle tuhmiks. Samuti kahjustab nõudepesuvahend kummitihendeid.

Samamoodi ei tohiks kasutada ka teisi majapidamises küürimiseks mõeldud seepe ning pesuvahendeid. Enamus neist on kas liiga happelised või aluselised auto pesemiseks.

Parima tulemuse saad, kui kasutad spetsiaalselt autode pesemiseks mõeldud šampooni. Need on neutraalse pH tasemega ning sisaldavad endas lubrikante, mis aitavad parandada pealmist vahakihti. Siin saad valida kas kere või velgede jaoks mõeldud pesuvahendite vahel.

Autosky - õige pesuvahend peab korralikult vahutama

Vajaminevad tarvikud

Auto pesemiseks ei piisa ainult ühest ämbrist ja lapist. Hea tulemuse saamiseks pead varuma endale mitu lappi pesemiseks ning kuivatamiseks, kõik vajaminevad pesuained, mitu ämbrit vett ning vajadusel ka vaha ning poleerimisvahendid.

Alljärgnevalt tõime välja nimekirja tarvikutest, mida üheks korralikuks autopesuks vaja võib minna:

  • Auto kere pesemiseks mõeldud käsn või pesukinnas;
  • Harjas või käsn velgede pesemiseks;
  • Kaks kaussi vett auto kere pesemiseks (üks seebise ja teine puhta vee jaoks);
  • Kaks lisakaussi vett velgede pesemiseks;
  • Autošampoon;
  • Veljepuhastusvahend;
  • Kuivatusrätik (n: mikrofiiberkiust);
  • Suruõhukompressor raskemate kohtade kuivatamiseks (vajadusel);
  • Pigi- ja putukaeemaldusvahend (vajadusel);
  • Vaha ja poleerimispasta (vajadusel)

Kogu kõik pesuvahendid auto juurde, et ei oleks pesemise ajal vaja aega raisata nende otsimise peale. Kui see kõik tehtud, on aeg alustada.


Auto pesemine

Pesemise kuldreegel on, et auto kere on vaja hoida kogu aeg märjana. Vastasel juhul jäävad autole koledad vee kuivamise plekid, mida on hiljem raske eemaldada. Selleks on kõige lihtsam parkida auto pesemise ajaks päikese eest varjulisse kohta.

Lisaks fikseeri enne pesu alustamist auto kojamehed üles, sule korralikult aknad ja uksed ning eemalda vajadusel ka autoantenn.


Alusta auto pesemist velgedest

Autosky - alusta oma auto pesemist velgedestVelgede näol on tegemist auto kõige mustema osaga. Alustades pesu nendest, ei satu hiljem velgedelt tulev mustus puhastele kereosadele.

Kui Sinu auto veljed on väga määrdunud, siis on mõistlik kasutada pesemiseks harjast. Puhtamate velgede puhul võid kasutada samalaadset käsna nagu auto kere puhul.

Kindlasti ära kasuta velgede pesemiseks mõeldud käsna auto kere peal, et vältida ebameeldivaid üllatusi.


Enne seebitamist tee auto korralikult märjaks

Autosky - Kasta oma BMW enne pesu korralikult märjaksPeale velgede küürimist on aeg pesta auto kere. Enne seebitama hakkamist lase auto voolikuga üle, et pehmendada kuivanud mustus. Ära kasuta selleks liialt tugevat veejuga, kuna see võib kahjustada auto värvi. Samuti proovi suunata veejuga allapoole, et liigne vesi ei tungiks akende tihendite vahelt sisse.




Pese auto kere piirkondade kaupa

Pese oma BMW-d piirkondade kaupa, alustades ülevalt
Auto kere on kõige mõistlikum pesta piirkondade kaupa, alustades katusest ning töötades sealt suunaga allapoole. Selliselt voolab seep alumistele kereosadele ning aitab leotada lahti seal olevat mustust.




Seebita ja loputa vaheldumisi
Autosky - pese oma autot seebise käsnaga

Pesemiseks tee käsn seebiseks ning kanna see auto kere mustale pinnale. Loputa käsna iga natukese aja tagant puhta vee ämbris, et lahti saada seal olevast mustusest. Peale loputamist tee käsn uuesti seebiseks ning jätka pesemist.

Väldi auto loputamisel kuivamisplekke

Autosky - Väldi auto loputamisel kuivamisplekke
Pärast piirkonna edukat seebitamist loputa pesuvahend puhta veega autolt maha ja võta käsile järgmine piirkond. Ilma loputamata kuivab seep sõiduki pinnale ära ning seda on oluliselt raskem eemaldada.




Aeg-ajalt lase voolikust vett üle kogu auto, et see ära ei kuivaks

Suuremate plekkide puhul võid kasutada tõrva- ja putukaeemaldusvahendit. Kindlasti ei tohiks tugevalt määrdunud kohti jõuga hõõruma hakata. Tulemuseks saad enda auto peale kriimud.


Auto kuivatamine

Autosky - kasuta auto kuivatamiseks spetsiaalseid mikrofiiber lappe

Alusta auto kuivatamisega alles siis, kui kogu masina kere on puhas. Kuivatamiseks on kõige parem kasutada mikrofiiber lappe, mis imavad hästi niiskust ning on samas auto pindadele pehmed. Tõenäoliselt läheb auto täielikuks kuivatamiseks mitut lappi vaja. 
Kuivatamisel pööra tähelepanu ka aknatihenditele. Seal vahel olev vesi kuivab oluliselt aeglasemalt ning võib anda ebameeldiva üllatuse järgmine kord, kui autoakna alla lased. Sama käib ka numbrimärgi ning küljepeeglite kohta.

Parim viis eelpool mainitud kohtade kuivatamiseks on suruõhukompressori kasutamine. Enne masina käivitamist veendu, et kompressori otsik oleks puhas. Vastasel juhul pritsid oma auto uuesti mustusega üle. Kompressorile võta appi ka rätik, et välja puhutud vesi koheselt kuivatada.

Auto vahatamine ning poleerimine

Kui soovid autot lisaks vahatada ja poleerida, on nüüd selleks õige aeg. Vahatamise ja poleerimise eelduseks on, et pinnad oleksid kuivad ning puhtad.

Vaha kasutamine annab autole uue kaitsekihi ja aitab seda ka kauem puhtana hoida. Lisades juurde poleerimisvahendi, saad tulemiseks ilusa läikiva pinna.

Täpsema vahatamise ning poleerimise õpetuse leiad tavaliselt pakendi pealt. Järgi seda ning Sinu auto näeb juba varsti välja nagu tehasest tulnud.

Kui tihti peaks autot pesema?

Autosky - kui tihti peaks autot pesema
Auto pesemise tihedus sõltud väga paljudest asjaoludest, nagu näiteks kui tihti ja millistel teedel sõidad ning kus Sa oma autot pargid. Pesuga ei tohiks kindlasti niikaua oodata, et auto oleks kirjutamiskõlblik. Pesta tuleks regulaarselt, vähemalt 1-2 korda kuus, tagamaks autole kestva kaitsekihi.

Peamised näitajad, mille järgi saad aru, kas Sinu auto vajab tihedamat pesu:
  • Putuka laibad kapotil – need lärakad ei näe mitte ainult halvad välja vaid söövitavad ka värvikihti. Kevadel ja suvel, kui putukaid rohkem, oleks mõistlik oma autot tihemini pesta.
  • Linnu “õnnistused” – need on iga autoomaniku õudusunenägu. Suvise päikese käes kuivavad need kiiresti, jättes maha koleda pleki. Ära jäta neid kauaks oma autot kaunistama, need söövitavad värvi.
  • Kleepuv puumahl – pese oma autot tihti, kui pargid regulaarselt puu all. Puu mahl võib pikas perspektiivis hakata värvi söövitama ja sinna jäävad väikesed kivid ja liiv peale kinni.
  • Soolad – kui pargid tihti mere ääres või sõidad teedel, mida regulaarselt soolatakse, siis peaksid iganädalaselt uuendama oma auto kaitsekihti. 


Kokkuvõtteks

Kuigi auto pesemine võib olla täitsa mediteeriv kogemus, võid seda valesti tehes hoopis oma sõiduki kaitsekihti kulutada. Järgides ülalolevaid õpetusi saad endale ilusa ja läikiva auto, mille värv kestab tavapärasest kauem. Lisaks võid ka ise puhata teadmisega, et autopesu on olnud produktiivne ja mitte vastupidi.

Kuigi auto puhtus on oluline, ei ole see kindlasti ainuke viis, kuidas oma sõiduvahendit uuena hoida. Uuri lähemalt meie eelmist blogipostitust, kus tõime välja 25 nõuannet, kuidas hoida autot säästliku ja uueväärilisena ja vaata, mitut nendest juba praegu teed.