Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

Head harjumused, mis kipuvad noortel juhtidel vahele jääma

Isikliku auto pakutava mugavuse ja vabadusega harjutakse väga kiiresti. Küll aga ei harjuta sama kiiresti erinevate tegevustega, mis aitaksid sõidukogemuse mugavamaks ja veel olulisem, turvalisemaks, muuta. Võib lausa juhtuda, et mitmed vead, mida algajad juhid teevad, muutuvad hoopis halbadeks harjumusteks.

 

Reguleeri kõik, mis võimalik, endale sobivaks


Mis mõte on võtta autolaen ja soetada kõige uuem mudel ning seejärel selle pakutavaid võimalusi mitte kasutada? Eriti just juhiistme reguleerimine kipub vahele jääma. Tavaline on see siis, kui autoga sõidavad mitu inimest ning juhiistet on vaja sättida pea iga kord, kui rooli taha istud. Vahet aga pole, kui tüütu see on, selle sammu peab ette võtma. Korrektselt reguleeritud juhiiste on mugavam ja garanteerib auto üle parema kontrolli.

 

Teiseks on vaja ette võtta peeglite reguleerimine – nii küljepeeglid kui tahavaatepeegel. Need kolm peeglit on Sinu abilised, et teada, mis Su ümber toimub. Jättes need reguleerimata, on oht, et Sa ei näe teist sõidukit, inimest või ükskõik millist takistust. 

 

Ilus vaadata, turvalisem sõita



Samamoodi kiputakse vahele jätma akende puhastamist. Seda eriti juhul, kui sõiduks planeeritav vahemaa on pigem lühike. Mõned inimesed puhastavad kitsa „vaateava“ ning asuvad siis sõitma. See tähendab aga seda, et Sa vähendad oluliselt oma nägevusulatust. Tihtipeale on aknaid vaja puhastada just pimedal, ehk et nähtavus on niigi halb. Võta need paar minutit ja veendu, et aknad on puhtad ja nähtavus maksimaalne.

 

Lisaks nähtavale nõuab hooldust nähtamatu. Parimaks toimimiseks ja pika kasutusea tagamiseks vajab auto korrapärast hooldust. Kuigi uuemad sõidukid on tavaliselt madalama hooldusvajadusega, ei ole ükski sõiduk täiesti hooldusvaba. Mootori jahutus-, piduri- ja roolivõimendusvedelikud on kõik veatuks tööks vajalikud, seega peab nende taset regulaarselt kontrollima.

 

Äärmiselt oluline on õli taseme ning seisukorra kontrollimine ja vastavalt vajadusele vahetamine. Regulaarne kontrollimine aitab õppida ka seda, mis on Sinu auto jaoks normaalsed õlikogused. Kui märkad ühe või teise vedeliku märkimisväärset vähenemist, võib see viidata tõsisematele probleemidele, millele on targem koheselt jälile saada. Ja kui armatuuril hakkab mõni tuli põlema või vilkuma, on aeg mehaaniku poole pöörduda. Tihtipeale on targem võtta tarbimislaen ja väike probleem kohe ära parandada, enne kui sellest saab suur ja kallis probleem.

 

Vaata kapotist kaugemale

 

Algaja juht keskendub enamasti sellele, mis toimub auto nina ees, ent turvalisem on mõelda laiemalt. Seejuures mõelda just selliselt, mis risk on ühel või teisel ajal tavalisest kõrgem.

 

Metsa vahel kulgevatel teedel hoia silma peal metsaserval, et märgata loomade teele lähenemist. Eriti oluline on see videviku ja koidu ajal, mil loomad liiguvad rohkem. Pärast lumesadu arvesta mitte ainult sellega, et tee on tavapärasest libedam, vaid ka sellega, et teised sõidukid ei pruugi olla korralikult puhastatud ning katusele jäänud lumi või jää võib lendu minna ja autot tabada. Linnatänavatel aga ka maanteedel asuvates bussipeatustes ole valmis, et jalakäija võib ootamatult teele astuda.

 

Värske ja puhanud juht on turvaline juht

Kui ikka silm kipub looja vajuma, siis järjekordse kohvitopsi või energiajoogi asemel on targem otsus peatuda ning kasvõi viisteist minutit tukastada. See otsus võib päästa Sinu või kellegi teise elu.

 

Varem või hiljem tekib liigne enesekindlus – värskel juhil on tunne, et nüüd on ta asja selgeks saanud ja võib asja lõdvemalt võtta. See omakorda võib tähendada riskantsemat sõitmist, kiiruse ületamist, eesoleval autol sabas sõitmist või ka sõidu ajal telefoni kasutamist. Väsinud peast rooli istumisel on ka mitmeid teisi negatiivseid külgi. Sellega kaasneb aeglustunud reaktsioonikiirus või lausa oht rooli taga magama jääda.

 

Iga otsusega kaasnevad riskid ja tagajärjed. Maanteel sõites ei pruugi need mõjutada mitte vaid Sind, vaid ka inu ümber olevaid inimesi ja nende elusid. Kuigi modernsed autod on äärmiselt mugavad ning turvalised, ei ole need täiesti veatud ja otsuse tegemine ning vastutus lasub siiski juhil.