Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

6 Euroopa riiki, kust tasub kasutatud autot tellida

Euroopa Liidu liikmesriigina on välismaalt kasutatud auto tellimine suhteliselt lihtsaks ning seeläbi ka populaarseks kujunenud. Niimoodi on võimalik endale hea hinna eest soetada luksuslik sõiduriist, mis on loodetavasti ka heas sõidukorras.

Samas on riigid ja nende autode järelturud suuresti erinevad. Igal turul on oma iseärasused, mida hea tehingu saamiseks võiks ka teada. Seekordses blogipostis räägimegi peamistest Euroopa riikidest, kust tasub kasutatud autot tellida. Samuti toome välja nende riikidest autoostmisel esinevad eripärad ning riskikohad.

Blogis vaatame selliseid riike nagu Belgia, Holland, Itaalia, Taani, Prantsusmaa ning loomulikult ka Saksamaa.


Auto tellimine Belgiast
Van Damme teeb spagaati Volvo rekade vahel

Belgia on riik, mis on andnud meile Brüsseli kapsad, maitsva õlu ning Van Damme. Nüüd saab sealt ka häid kasutatud autosid. Riigi kasutatud autode järelturg on hästi reguleeritud, seega on tegemist hea sihtkohaga, kust endale sõiduriist soetada.

Olles Euroopa bürokraatiapealinn, on kasutatud autode müük riigi poolt korralikult kontrollitud. Näiteks peab igal müügisoleval masinal olema tehnoülevaatus tehtud, mis ei tohi müügi hetkeks olla vanem kui 2 kuud.

Seesama tehnoülevaatuse kohustus kehtib ka kasutuses olevatele masinatele, olgu need uhiuued või vanemad sõidukid. Selle kohaselt peab iga autoomanik oma neljarattalise sõbraga kord aastas tehnoülevaatusel käima. Tulemuseks on aga heas tehnilises seisukorras olevad masinad.

Tänu riigi sekkumisele on odomeetrite kerimine Belgias harv näht.

 

Milliseid autosid Belgiast osta


Toyota Camry
Kuna Euroopa Liidu peakontor asub Brüsselis, leiab riigist väga palju diplomaate. Tänu sellele on järelturul saadaval hulganisti hästi hoitud preemiumklassi masinaid, millel väike läbisõit.

Riiki saabudes muretsevad diplomaadid endale tavaliselt uue auto, mis siis peale lähetuse lõppu müüki pannakse. Lähetus kestab enamasti ainult kas 3 või 4 aastat. Seega on suuremal osal müükijõudnud autodest veel kehtiv tehasepoolne garantii.

Uue auto saavad diplomaadid endale tänu maksusoodustustele tavapärasest soodsama hinnaga. Tänu sellele on ka müügihind mõnevõrra keskmisest madalam. Seda enam, et lähetuse lõppedes soovitakse autost kiiresti lahti saada.

Belgia eripäraks on suur Jaapani autode osakaal, seetõttu on ka kasutatud autode valikus näiteks Toyota, Subaru, jne.

Peamised riskid auto tellimisel Belgiast

Belgiast kasutatud auto ostmisel soovitame omaltpoolt kindlasti tähelepanu pöörata masina registreerimisdokumentidele (certificat d’immatriculation/inschrijvingsbewijs).

Sealt leiad infot selle kohta, kas antud masin on riigis ainult ajutiselt arvele võetud ja kas selle pealt peab veel ka makse maksma. Vastasel juhul võid endale saada ostujärgselt mõned ebameeldivad üllatused.

Ostes kasutatud auto eraisikult, ei pea Sa tehingu pealt makse maksma. Tehes seda kas ettevõtte või mõne muu käibemaksukohuslase käest, pead aga maksude võrra suurema hinnaga arvestama.


Auto tellimine Hollandist
Madalmaade kaart

Belgia naaberriigina on hollandlased samuti rahulik ning seadusekuulekas rahvas, kes hoolitseb oma masinate eest väga hästi. Tänu sellele on Madalmaadest ostetud autodel hea hinna-kvaliteedi suhe.

Hollandist auto tellimisele räägib väga palju kaasa positiivne asjaolu, et riigis on odomeetrite kruttimine kuritegu. See küll ei välista antud pettust täielikult, aga kindlasti vähendab seda kordades võrreldes teiste riikidega.

Nagu ka nimi viitab, ei ole Madalmaades mägesid ja ka kiirteed on kiiruse mõttes ontlikult piiratud. Selliselt ei pea muretsema, et kasutatud autol on mootor ja sidur-pidur liigselt kulunud.

Kui soovid osta Hollandis registreeritud kasutatud sõidukit, siis kontrolli selle tehnilist tausta tasuta siin.


Auto tellimine Prantsusmaalt
2CV-picnic

Prantsusmaa on oma romantiliste külakeste ning meeleoluka linnameluga kindlasti üks potentsiaalne riik, kust enda järgmine auto tellida. Seda enam, et veiniriik toodab ise kolme Eestis väga populaarset automarki – Citroen, Peugeot ja Renault.

Üldiselt suhtuvad Prantslased oma masinatesse natuke teistmoodi kui naaberriikide autoomanikud. Nende jaoks on kasutatud auto vaata et sama väärtuslik kui tutt-uus. Riigis ringi liikudes näed tihti teedel vanasid, tolmuseid ja mõlkis masinaid, mis logisevad igast otsast.

Selline tarbe-esemelik suhtumine autodesse väljendub ka autode järelturul, kus paljud müügisolevad masinad on juba mitusada tuhat kilomeetrit läbinud.

Peamised riskid auto tellimisel Prantsusmaalt


frenchman
Prantslased harrastavad autoomanikuna vägagi tihti oma masinaid  ise kodus remontida. Enamasti tähendab see, et vahetatakse õli ja õlifiltreid ning ka pidurikettaid. Selliselt soovitame esimese asjana vaadata piduriketaste ühtlast kulumist ning võimalikke õlilekkeid. Lisaks vaata, kas mõni koht on halvasti või valede tööriistadega parandatud.

Pööra tähelepanu ka auto numbrimärgile. Nimelt läks riik vahepeal üle uuele numbrimärgi kujundusele. Kui Sinu poolt välja valitud masinal on vana kujundusega numbrimärgid, siis on see tõenäoliselt olnud aastast 2009 sama omaniku valduses, mis on iseenesest hea näitaja. Kui aga müügisoleval masinal on uue kujundusega numbrimärk, peaks uurima, miks uus omanik masinat nii kiiresti müüa tahab.

Autot ülevaadates pööra eraldi tähelepanu rehvidele. Prantsusmaa seaduste kohaselt on vajalik, et ühe silla rehvid peavad sama firma omad olema. Kui ostad masina, mille näiteks eesmine parempoolne rehv on erinev vasakpoolsest, võib tekkida seaduse silmis probleem, kus Sul palutakse uued rehvid muretseda.

Kasutatud autot ostes uuri kindlasti masina CT (Contrôle technique e. tehnoülevaatuse) olukorda.


Auto tellimine Itaaliast
Photo by Jakub Puchalski on Unsplash

Lõuna-Euroopa riigina on Itaalia oma sooja kliima, puhaste ning korras teekatetega hea sihtkoht, kust endale kasutatud auto osta. Seda enam, et Itaalias ei kasutata talvel teede puhastamisel soola. Niimoodi ei leia kohalikelt autodelt pea kunagi roostet.

Erinevalt prantslastest ei hoolitse itaallased eriti oma sõidukite eest, mis enamasti väljendub määrdunud ning kulunud sisus ning logisevates juppidest. Seda on eriti näha just odavamate autode puhul, kus remontimise asemel vahetatakse kulunud masin lihtsalt natuke uuema vastu välja.

Seepärast soovitame omaltpoolt otsida Itaalia järelturult just luksuslikumaid autosid. Kallimad sõidukid on üldiselt suurepärases korras, kuna nende eest hoolitsetakse paremini ning tavaliselt vahetatakse välja ka suhteliselt uuena.

Luksusmasinaid on Itaalia järelturul palju ning seda küllaltki soodsa hinnaga. Madala hinna tingib kohalik kõrge maksumäär, tänu millele on paljud omanikud pidanud loobuma oma luksusmasinatest.

Peamised riskid auto tellimisel Itaaliast
5f49b8e4c6f184d3c1bb3b1cc27278c7--ferrari-logo-a-ferrari

Enne kasutatud masina ostmist Itaaliast peaks sellega kindlasti külastama mõnda usaldusväärset autotöökoda, kus tasub üle vaadata:

  • Mootori olukord
  • Rehvide kulumisaste
  • Pidurite ja siduri olukord
  • Üldine läbisõit (Itaallased on legendaarsed odomeetri kruvijad)
  • Auto registreerimissertifikaat (carta di circolazione)
  • Auto hooldusajalugu (tagliandi)
  • Teemaksu kehtivusaega

Kuna tegemist on suhteliselt mägise riigiga, peaks ülevaatusel erilist tähelepanu pöörama just mootori kulumisastmele ja pidurite ning ka siduri olukorrale. Samuti tasub teha autole korralik taustakontroll ning vaadata hooldusmärkeid, kuna isegi liisinguautode odomeetreid keritakse Itaalias massiliselt tagasi.

Auto tellimine Taanist
lego-toyota-camry-replica-01

Taani on üks kallimaid riike maailmas, kust endale uut autot osta. Tänu sellele on kasutatud autod riigis väga populaarsed ja seda just eriti imporditud masinate puhul.

Taanis kehtib uutele autodele 150% suurune maksumäär. Seega on autode importimine saareriiki soodsam, kui teistesse Euroopa riikidesse. Lisaks saab autoomanik masina hilisemal eksportimisel makstud maksud uuesti tagasi. See omapära kajastub ka heades müügihindades.

Taanis müüdavate autode üldine kvaliteeditase on hea. Tänu kõrgetele maksudele on autoomanikuks enamasti heal elujärjel kodanikud, kes hoolitsevad oma masina eest hästi. Regulaarselt tehakse ülevaatuseid ning remontimisel eelistatakse pigem originaalvaruosasid.

Odomeetri ketramist juhtub Taanis harva, kuna vastavad näidud on registreeritud online andmebaasis, kust saab vajadusel kontrollida masina läbisõitu. Näite uuendatakse andmebaasis pärast igat tehnoülevaatust.

Auto tellimine Saksamaalt

Autode areng SaksamaalSaksamaa on ilmselgelt üks populaarsemaid riike Euroopas, kust endale kasutatud auto soetada.

Kindlasti on üheks põhjuseks asjaolu, et just Liitvabariigist pärinevad Eestis vägagi populaarsed preemiumklassi margid nagu Audi, BMW, Mercedes-Benz ning Porsche. Nendest masinatest leiad eest hulgaliselt tipptehnoloogiat ning väga hea tootmiskvaliteedi.

Peamised riskid auto tellimisel Saksamaalt

Kui hakkad Saksamaalt endale kasutatud autot otsima, võib esialgu ehmatada tavapärasest kõrgem kilometraaž. Selle võib panna enamasti pikkade vahemaade süüks, mida üks korralik sakslane oma masinaga kipub tihti läbima.

Õnneks on autoteed riigis siledad ning puhtad, nii et masina kere on tavaliselt heas korras. Samas tasub tähelepanu pöörata mootori ja jõuülekande üldisele kulumisastmele. Seda just põhjusel, et kiirteedel puuduvad kiiruspiirangud. Selliselt liiguvad autod tihtipeale oma maksimumkiiruste juures, saades seeläbi ebaühtlast koormust. Erilist tähelepanu peaks pöörama diiselmootorite olukorrale, mis ei talu väga piirajas sõitmist.


AutoSky aitab

Omaltpoolt omame Saksamaalt autode tellimises pikaaegset kogemust, kus töötame koos pikaaegsete koostööpartneritega. Meie peamiseks sihiks on 1-3 aastased masinad, millel veel kehtiv tehasegarantii.

Kuna oleme kindlad oma imporditud masinate kvaliteedis, siis pakume nii mootoritele kui ka käigukastile kuni 2-aastast lisagarantiid.

Kokkuvõte

Nagu näha, võib kasutatud auto tellimine riigiti olla vägagi erinev. Kuna praeguses blogis ei ole paraku ruumi, et lahata igat riiki viimse detailini, siis huvi korral tuleb ka natuke ise juurde otsida. Anna meile kindlasti märku, kui selles abi peaksid vajama. Aitame meeleldi nii nõu kui ka jõuga.


Seniks aga head ostlemist!