Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

7 nippi auto pesemiseks talvel

Külmade ilmade saabumisel muutub auto eest hoolitsemise raskemaks. Samas on just praegu see aeg, kus meie neljarattaline sõber vajab kõige rohkem tähelepanu.

Auto käsitsi pesemine talvel on mõneti nagu jääaugus kalal käimine – see on paras ettevõtmine aga tulemuse üle võid kindlasti uhke olla.

Auto pesemine on üks esimesi ja lihtsamaid asju, mida saad oma masina jaoks talvel teha. Nii eemaldad sinna ladestunud soolad ning lisad auto värvile uue kaitsekihi. Kuigi auto pesemisest oleme juba kirjutanud oma blogipostis “Tüüpvead auto pesemisel ning kuidas neid vältida”, siis talvine pesemine vajab natuke detailsemat lähenemist.

Kui tahad teada, mis on talvised autopesu nipid, siis loe edasi.

Pese talvel oma autot võimalikult tihti

Pese oma autot võimalikult tihti




















Eestis on kombeks talviti sõiduteid soolata. Kuigi see mineraal aitab meie tänavaid hoida (suhteliselt) jäävabana, on soola söövitavaid omadusi näha Sinu välisjalanõude pealt. Needsamad valged randid, mis rikuvad saabaste välimust, lõhuvad tugevalt ka auto aluspinda, leides üles kõik värvitäkked, kus pealmine kaitsekiht on kahjustada saanud.

Seepärast tuleks talvel autot pesta võimalikult tihti, ideaalis iga kahe nädala tagant. Masinat võiks ka vahatada korra enne talve saabumist, et külmal perioodil oleks piisav kaitsekiht mustuse eest.

Nipid auto pesemiseks talvel

Auto pesemine miinuskraadidega

Auto pesemine miinuskraadidega

Õues pesemisel võiks temperatuur ideaalis olla üle 0-kraadi. Kuigi lõpptulemus ei ole külmaga tingimata halvem, on pesemine soojakraadide juures oluliselt mugavam. Temperatuuril alla -20°C oleks mõistlik pesu edasi lükata.

Enne pesema hakkamist eemalda kindlasti autolt jää ja lumi. Nii saab nii vesi kui ka pesuaine pindadele paremini ligi.


Ukselukk jäätub kinni

Ukselukk jäätub kinni

Paljud inimesed on muret tundud, kas auto õues pesemisel võivad lukud kinni jäätuda. Kuigi see on võimalik, juhtub seda väga harva – uutemate autode lukuaugud on nimelt enamasti kaetud. Kui Sa just ei lase survega vett otse luku sisse, ei juhtu midagi.

Juhul, kui lukk peaks ikkagi kinni jäätuma, siis selle vastu aitavad erinevad lukusula preparaadid, mille leiad tanklatest.


Uksetihendid jäätuvad kinni

Auto pesemine talvel - Autosky

Peamine probleem külmal ja niiskel talvel on tihendite kinnijäätumine, tänu millele ei saa ust enam lahti. Auto pesemisel satub vett kindlasti tihendite vahele, mis miinuskraadidega seal jäätub. Selle ärahoidmiseks tasub kindlasti enne pesemist tihendid korralikult silikooniga kokku määrida.

Auto erinevate tihendite määrimiseks on loodud spetsiaalsed silikoonpulgad, -lapid ja -spreid, mille kasutamisel on pea garanteeritud, et uksed ei jäätu kinni ka kõige külmema ilmaga. Vastavaid tarvikuid saad osta enamikest tanklatest ja autotarvete poest.

Kui Sinu tööriistakapis leidub näiteks WD-40’t, siis see sobib samuti tihendite määrimiseks.


Auto klaasis on mõra

Katkine autoklaas

Tugevate külmakraadidega pesemisel ole kindlasti ettevaatlik, kui Sinu auto esiklaasis on täke või mõra. Kasutades pesemisel kuuma vett võib tänu temperatuuride suurele kontrastsusele mõra suureneda.


Ära lase vett mootorisse

Auto mootorit ära talvel märjaks tee























Kuigi mootori märjaks saamine ei ole suureks mureks võib vanema masina puhul see talvel palju paha tekitada. Selliselt võib kulunud juhtmetele ja voolikutele ladestunud niiskus jäätuda ja need seeläbi katki teha.

Mis temperatuuriga vett peaksin pesemisel kasutama?

Autot ära pese keeva veega

Vesi peaks olema kuum. Meile kõigile meeldib käia kuuma dušši all – sama kehtib ka masinate kohta. See ei tulene küll auto külmakartlikustest. Pigem on põhjus teaduslik – võrreldes külma veega lagundab kuum vesi oluliselt paremini erinevat mustust ja õlisid. Tänu kuumale veele tulevad need auto kere küljest palju paremini lahti, vajades vähem hõõrumist. 

Parim vee temperatuur auto pesemiseks on vahemikus 45-50°C. Kindlasti ära kasuta vett, mis on kuumem kui 60°C, kuna see on kahjulik erinevatele keredetailidele ning värvile.

Kui õues möllavad miinuskraadid, kuivata masin kindlasti peale kuuma vee kasutamist ära. Nimelt jäätub kuum vesi kiiremini kui külm ning vastasel juhul on juba varsti Sinu masin kaetud jääga.

Kas talvel peab tegema pigihooldust?

Autot puhasta pigist ka talvel
Väga levinud on eksiarvamus, et talvel ei kleepu autole pigi. Samas tulevad teede soolamisest ning naastrehvidega sõitmisest mikroskoopilised pigitükid ka külma ilmaga asfaldist lahti ja kleepuvad masina välispindadele.

Peale pesu libista kindlasti näpp üle auto alumise värvipinna, et kontrollida pigipritsmeid. Kui värv on ebaühtlane ja liivapaberi moodi kare, siis on tegemist pigiga ja peaksid kasutama vastavat eemaldusvahendit.

Ära unusta auto sisemust 

Kui Sinu autos on endiselt suvest sinna jäänud pehmed jalamatid, siis vaheta need kindlasti kummimattide vastu.

Pehmeid matte kasutades imendub autosse mustade jalgadega istudes vesi mati karvadesse, jättes sinna maha koledad soolarandid, mida hiljem raske eemaldada.  

Kindlasti ära unusta enne masinasse istumist oma jalad lumest puhtaks raputada. Nii seisab auto kauem puhtamana. 

Vähenda salongi niiskust 

Niiskus on üks suur vaenlane ja seda ka auto sisemusele. Liigse niiskuse tunnusmärkiks on, kui pärast öökülma on Sinu auto aknad seestpoolt jäätunud. Proovi hoida oma masina sisesalong võimalikult niiskusevabana, et kaitsta seal olevaid erinevaid tekstiilipindu.

Niiskust saad autost kõige paremini eemaldada niiskusepüüdjaga. Neid leiad nii kodu- kui ka autotarvete poest. Vajadusel saad autosse riputada ka kassiliivaga täidetud soki.

Kummimattide alla tekkivat niiskust saad vältida suhteliselt lihtsalt, lisades sinna kihi ajalehepaberit.  

Talviseks autopesuks ettevalmistamine

Üheks korralikuks pesuks varu endale õiged tööriistad. Panime kokku nimekirja asjadest, mida läheb auto käsitsi pesemiseks vaja.

Vajaminevad tarvikud:

  • Soojad kummikindad;
  • Soojad veekindlad riided;
  • Porimatt, mille peal saad vajadusel põlvili olla;
  • 2 suurt veeämbrit ca 45°C veega;
  • Ämbrite põhja mustuse eemaldamiseks rest (vajadusel);
  • Autošampoon;
  • Veljepuhastusvahend;
  • Kvaliteetset pesukinnast/käsna (näiteks lambanahast või mikrofiiber);
  • Tihendite määrimiseks silikooni või WD-40’t;
  • Mitu paari kuivatusrätikuid;
  • Pigieemaldusvahendit (vajadusel);
  • Vaha ja poleerimispastat (vajadusel).

Auto pesemisel saad suure tõenäosusega märjaks. Proovi ennast hoida sooja ja kuivana, et saaksid pesu ühe hooga lõpetada. Selleks soovitame kanda veekindlaid ning soojasid riideid.

Miinuskraadide puhul tee oma auto enne pesemist korralikult soojaks. Selleks sõida paar ringi ümber kvartali, et nii mootor, kui ka salong oleksid korralikult üles soojenenud. Nii sulatad enne pesu masina kerele kinnitunud jää ja lume. Samuti ei jäätu auto peale valatud vesi niivõrd kergesti.

Auto käsitsi pesemine

Autot saad käsitsi ka talvel pesta

Talvise käsipesu juures järgi sama loogikat nagu suvekuudel. Sellest saad juurde lugeda siit. Käime igaks juhuks lühidalt ka need punktid uuesti üle.

Enne pesu alustamist fikseeri auto kojamehed üles, sule korralikult aknad ja uksed ning eemalda vajadusel ka autoantenn.

Auto pesemiseks lase kõigepealt mõlemad veeämbrid 45-50°C vett täis. Jäta üks ämber puhta vee jaoks ja teise lisa šampooni. Järgi šampooni doseerimisel pakendil soovitatavaid koguseid. Liiga palju pesuainet lisades ei saa Sa mitte puhtamat tulemust, vaid kulutad ilmaasjata kallist pesuvahendit.

Survepesuri olemasolul lase masin korralikult enne pesemist üle. Ära kindlasti unusta pesuriga üle lasta nii rattakoopad kui ka auto põhi. Ära jäta tähelepanuta ka muud avatud kereosad, kuhu sool võib ladestuda, nagu näiteks esivõre ja summutiotsad. Niimoodi väldid rooste teket.

  • Alusta auto pesemist velgedest; 
  • Enne seebitamist tee auto korralikult märjaks;  
  • Pese auto kere piirkondade kaupa; 
  • Seebita ja loputa vaheldumisi; 
  • Väldi auto loputamisel kuivamisplekke;
  • Peale pesu kuivata koheselt auto kere pinnad, et need ei jäätuks. Kui oled eelnevalt lisanud tihenditele silikooni, siis ei pea jäätumise pärast muretsema. 
Pesemise käigus tõmba kindlasti niiske lapiga ukse ääred seestpoolt üle. Sinna ladestunud soolad tuletavad ennast paari aasta pärast väikeste roostetäppidena meelde.

Kui kõik õnnestub,  saad endale ilusa ning läikiva masina.

Kokkuvõte

Nagu näha, pole auto pesemine talvel väga erinev suvisest. Peab ainult järgima paari lisareeglit ja tulemuseks on puhas ja töökindel auto. Nüüd aga otsige üles kõik vajaminevad tööriistad ning seadke sammud oma masina suunas.

Jõudu tööle!