Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

Blogiseeria: Soovin osta autot, millega ei peaks pidevalt mööda parandusi käima

Kui ka Sina, kallis lugeja, soovid saada vastuseid enda küsimustele ning soovidele, siis siis saada meile e-kiri meiliaadressil myyk@autosky.ee

Soovin osta autot, millega ei oleks vaja pidevalt mööda parandusi käia

Auto on minu jaoks lahutamatu osa igapäevaelust. See on vajalik igapäevaseks töölkäimiseks, linnasiseste sõitude tegemiseks ning nädalavahetustel Tallinna ja Tartu vahel sõitmiseks. Iga kord, kui pean mingil põhjusel (enamasti selle tõttu, et auto on parandusse läinud) hakkama saama ilma autota, tunnen, et mu liikumisvabadus oleks justkui täielikult kadunud.

Kindlasti ei ole ma üks nendest, kes naudiks enda auto putitamist Youtube videote või blogipostituste põhjal. Iga kord, kui kuulen mõnda ebatavalist heli või tajun kahtlast vibreerimist, on see minu jaoks suureks stressiallikaks, sest lisaks hoobile rahakoti pihta, tähendab see ka meeletut aja- ja närvikulu. Kuhu auto parandusse viia, kuidas sealt pärast koju/tööle saada, kuidas kõik vahepealsed päevad ilma autota kõik käigud tehtud saada ja loomulikult suur hirm selle eest, kui palju see kõik lõpuks maksma läheb.

Hetkel sõidan 2003. aasta Audi A4-ga. See auto on mind väga ustavalt teeninud juba üle 5 aasta ning kindlasti olen ma pidanud sellesse vähem raha matma kui teised sama aasta autoomanikud. Kahjuks on aga viimase aasta jooksul auto parandusse viimist olnud väga palju ning seega on auto kujunenud rohkem stressiallikaks.


Kõige lemmikumaks on praeguse auto juures aga see, et tegemist on väga ökonoomse autoga nii linnas kui ka maanteel. Selle 1.9-liitrine (96 kW) diiselmootor võtab keskmiselt kütust kõigest 4-7 l / 100 km kohta, kuid on siiski piisavalt hea minekuga ja möödasõitudel kunagi hätta pole jäänud. Täpselt seda ootan ka uuelt autolt.


Autosky, millist masinat te mulle soovitate?  

Ostja profiil

Nimi: Kristella
Eelarve: 10 000€ kanti
Auto kasutustihedus: igapäevane.
Peamine kasutuskoht: nädala sees igapäevane linnas sõitmine, nädalavahetustel pikemad otsad (nt Tallinn-Tartu maantee).
Maastiku võimekus: Pole eriti oluline, samas talvel paksema lumekihiga hätta ei tohiks jääda.
Kui pikaks ajaks soovin autot võtta: vähemalt 5 aastaks
Uus auto võiks olla:

  • Ökonoomne nii linnas kui ka maanteel
  • Piisavalt hea minekuga – möödasõitmisel hätta ei tohiks jääda
  • Püsikiirusehoidjaga, kuna igal nädalal tuleb ette ka maanteedel sõitmist
  • Diiselmootoriga vahemikus 2.0-3.0 liitrit
  • 5 uksega, kindlasti mitte pisike ja olematu võimsusega linnaauto.
  • Markidest eelistan: Audi, Volvo, Škoda, Volkswagen

Uue auto puhul ei soovi:

  • Jaapani autosid
  • Maasturit
  • Suurt kütuseneelajat

Millist autot valida

Kristjan Must Kristjan Must
Autosky müügiekspert

Auto ostmine on kindlasti asi, mille tarbeks tasub teha korralik eeltöö. Kui tunned, et kõik see tehniliste näitajate virr-varr käib endal üle jõu, siis võta kindlasti appi mõni sõber või oma ala professionaal, kelle käest nõu küsida.

Iga professionaalse automüügiga tegeleva eksperti eesmärgiks on jõuda kliendi jaoks positiivse tulemuseni, mis rahuldab ostjat ka mitme aasta pärast. 

Vaadates Sinu soove Kristella, julgen soovitada selliseid Saksa automarke nagu Volkswagen või Škoda. Nende masinate kasuks räägib kindlasti nii soodsam ülalpidamiskulu kui ka kindlustus.

Enne soetamist tasub veel kaalutleda liisingufirma kaasamist. Samas tuleks liisingufirma kaasamisel arvestada kaskokindlustuse kohustusega, mis võib muuta masina kuumakse väga kõrgeks.

Soovitus 1:

Esimeseks soovitaksin Sulle kasutatud autode maailmas Eestis vägagi populaarset marki, Volkswagenit.

Kuigi nende hinnad on uuena ostes suhteliselt krõbedad, liigub neid kasutatud sõidukite turul palju, tänu millele leiad endale kindlasti hea raha eest sobiva mudeli. Volkswageni puhul on tegemist mugava ja ruumika autoga, millest kumab läbi Sakslaste pedantlik lähenemine ehituskvaliteedile.

Nagu aru sain, pole kõrge auto Sulle oluline. See aitab kindlasti hoida auto lõpphinda ning kuumakset madalana. 


Mudelisoovitus:


Esimene soovitus oleks üks Eesti populaarsemaid ja rahva seas kuulsamaid autosid – Volkswagen Golf. Vaatamata oma kompaktsetele mõõtudele leiad Golfist pea kõik tänapäevased turva- ning mugavuslisad. Vaatamata oma väiksemale kerele, on Golfi sõidumugavus kindlasti võrreldav suurtemate ja kallimate Premium-klassi sõidukitega.

Lisadena soovitan kindlasti juurde valida distantsihoidva püsikiirushoidja, mis aitab Tallinn-Tartu vahet oluliselt mugavamalt ja turvalisemalt läbida. Näiteks jääb ära autokolonnides sõitmisel ebamugavad piduri ja gaasiga mängimised. Kõige suur kasu on aga distantsi hoidvast püsikiirushoidjast olukorras, kus eesmine auto peaks järsult pidurdama. Selliselt reageerib süsteem kiiremini kui inimjalg, aeglustades masinat aegsasti. 



Kui otsid sõidust rohkem elamusi, võid alati vaadata endale Golf GTI, mis on ülemaailmselt tuntud , kui mõistliku hinnaga hot-hatch. Golf GTI on kerge aga võimas, suutes jätta enamus bemme fooritule juurde maha 

Järelturul on Golfide valik vägagi lai. Valida saad nii luukpära kui universaalkere, manuaal- või automaatkäigukasti ning erinevaid varustustasemete vahel. Tänu sellele on ka hilisemad hooldused ning remondid oluliselt soodsamad, sest varuosasid on soodne saada.


Soovitus 2:

Kui Golf jääb oma gabariitidelt liialt väikseks, tasub kindlasti vaadata Škoda poole. See Tšehhi automark on hoogsalt positiivset kuulsust kogunud oma hea varustustaseme, hinna-kvaliteedi suhte ning kõrge ehituskvaliteediga. Kuulub ta ju Volkswageniga samasse gruppi. 


Mudelisoovitus:

Mudelisoovituseks oleks siinkohal Eestis jäägitult populaarseim Škoda mudel – sedaankerega Octavia. Mõõtudelt on kindlasti tegemist suurema masinaga, kui seda on Golf. Selliselt saad Octavia tagaistmele suhteliselt mugavalt mahutada kolm täiskasvanud inimest. Lisaks ei tea ma kedagi, kes ei oleks positiivselt üllatunud nähes selle masina pagasiruumi üüratut suurust. Škoda Octavia on kindlasti masin, mis jääb Sinu heaks partneriks tee peal pikkadeks aastateks. 

Škodad on ehitatud sageli eelmise generatsiooni Volkswageni põhjadele, tänu millele on ülalpidamine väga soodne ja kõiki varuosi on alati saada. Škoda esindus reklaamib ennast lausa soodsaima ülalpidamiskuluga mudelina Eestis. 



Octaviat valides tasuks kindlasti vältida kõige väiksemaid mootoreid, kuna need kuluvad kiiremini läbi ning jäävad möödasõitudel ja linnaliikluses liiga nõrgaks. Samuti uuri enne masina ostmist kindlasti müügimehelt selle tausta kohta. Nimelt kasutab ka Politsei- ja Piirivalveamet samu autosid ning seetõttu võid sattuda endise politsei masina otsa, mis on küll korrektselt hooldatud kuid saanud ka “sihipärast” kasutust. 

Kokkuvõte

Kui eesmärgiks pole luksusauto ja tähtis on madal ülalpidamiskulu, mugavus ja vastupidavus, tasub vaadata lahtise pilguga ringi. Isegi kui naaber ostis just uue Audi, võid endale julgelt valida ühe eelnevalt pakutud mudelitest. Need on ülimalt populaarsed autod nii praegu, kui ka tulevikus, tänu millele ei teki tulevikus vanast autost lahti saamisega probleeme. Kui suur valik peaks silme eest kirjuks lööma, võta taaskord meiega ühendust ja aitame nõu ja jõuga.

Autosõit peab olema nauditav ning põhjalik eeltöö ja õige valik tagavad selle pikkadeks aastateks.