Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

Blogiseeria: Soovin osta autot, millega reisimas käia

Alustasime kuu alguses oma uue blogiseeriaga, mille keskmes on potentsiaalsed autoostmise huvilised, kes jagavad meiega enda konkreetseid vajadusi ja soove uue auto valimisel. Selle põhjal anname neile personaalseid soovitusi, et leida just see õige masin.

Siinkohal pöördus oma mõtete ja soovidega meie poole Siim, kes elab linnast väljas ning kasutab oma masinat tihti ka Euroopas seiklemiseks.

Kui ka Sina, kallis lugeja, soovid saada vastuseid enda küsimustele ning soovidele, siis siis saada meile e-kiri meiliaadressil kristjan@autosky.ee.

Soovin osta autot, millega reisimas käia

Autod meeldivad mulle väga. Elades Tallinnast rohkem kui 20 km kaugusel, on see ka üks lahutamatu osa minu igapäevaelust.

Õnneks ei ole vana ja kasutatud auto omamise romantika minu peal kaduma läinud. Siia alla kuulub näiteks pidev masina putitamine ja varuosade tagaajamine. Esimeste külmade saabumisel võtab hommikul minu päevinäinud Golfile elu sisse puhumine aega vähemalt veerand tundi.

Minu päevinäinud golf

Just nii see ongi. Hetkel sõidan vana tumesinise Volkswagen Golf diisliga, mis on aastast 2003. See kunagine truu tööloom on viimasel ajal muutunud vägagi lahkeks oma juppidega, poetades neid siia ja sinna.

golf1

Käisin eelmisel aastal autoga Euroopas seiklemas. Kuigi lõppkokkuvõttes jõudsime reisilt enam-vähem ühes tükis tagasi, siis tuli korduvalt ette teeäärsed peatusi, et masin uuesti käima putitada.

See pani ka mõtlema uuema auto soetamise peale. Seda tarvitaksin nii pikemateks sõitudeks kui ka tsemendidžunglis seiklemiseks. Kuna mul peret pole, siis ei pea masin väga suur olema. Pigem eelistaksin, et kütusekulu on madal. Suviste reiside ajal oleks hea, kui saaksin ka oma kolm seiklejast sõpra autosse (enam-vähem mugavalt) ära mahutada.

Uue masina suhtes ma margieelistust ei oma. Peaasi, et see vastab minu soovidele ja autosse istudes tekib hea enesetunne. Autosky, millist masinat te mulle soovitaks?  

Ostja profiil

Nimi: SiimSiim oma naturaalses elemendis
Eelarve:
20 000€ kanti.
Auto kasutustihedus: igapäevane.
Peamine kasutuskoht: sõidan iga päev vähemalt 40 km.
Maastiku võimekus: Olen autoga seikleja. Kui näen huvitavat teed, siis sinna ka põrutan. Rohkem meeldib ikka maanteel sõita, aga tihti leian end kusagil põldude vahel.
Kui pikaks ajaks soovin autot võtta: vähemalt 5 aastaks
Uus auto võiks olla:

  • Nelikveoline
  • Tippkiirusel pole tähtsust. Peaasi, et oleks võimas minek kohalt
  • 5 uksega
  • Mõistliku kütusekuluga
  • Võimsust võiks olla piisavalt

Uue auto puhul ei soovi:

  • Maasturit
  • Maanteelaeva
  • Tagavedu
  • Traditsioonilist pereautot (Ford)
  • Diiselmootorit (otseselt küll selle vastu ei ole, lihtsalt hetkel olen emotsionaalselt meelestatud selle vastu)
  • Universaali


Millist autot valida

DSC_9619_sky-768x1024

Kristjan Must
Autosky müügiekspert

Aitäh selle toreda sisendi eest, Siim. Ma olen kindlasti Sinuga ühel meelel, et auto ei peaks olema ainult poes ja tööl käimiseks, vaid vahel võiks ka mõne pikema seikluse sellega ette võtta.

Siit ka minupoolsed soovitused:

Soovitus 1: Võimas, aga soodne

bmw 328i xdrive

Kuna sõidad tihti üksinda ning vajad autot mitmekesi liiklemiseks vaid reisidel, soovitaksin esimese variandina Sulle 3-seeria BMW’d. Antud hinnapiiri arvestades on see sõiduk kõige optimaalsem oma varustuse, mugavuse ning ülalpidamiskulude poolest.

Kui sõidad igal hommikul tööle umbes 20 km (ka talvisel ajal), siis oleks minu esimene soovitus valida bensiinimootoriga auto. Kuna tänapäevased bensiinimootorid on ökonoomsed, ei tapa ka kütusekulu. Hoolduskulud on samuti bensiinimootoriga autodel sageli soodsamad.

Mudelisoovitus:

3-seeria xDrive

Kõigepealt soovitaksin proovida BMW mudelit 328i xDrive. Antud mootor on parima jõudluse ja kulu suhtega, väga erksa minekuga ning hea dünaamikaga.

Sinusuguse vanderselli jaoks oleks masinale kindlasti vaja juurde vaadata ka  navigatsiooniseade, soovitavalt BMW Navigation Professional. Tegemist on mugava ja lihtsasti käsitletava seadmega, sekelduste vältimiseks tasuks kontrollida enne pikemat reisi üle ka kaardiuuendused. Nii jõuad iga kord ilma suuremate sehkendusteta oma sihtmärgini.

Oma isiklikust kogemusest võin öelda, et välisriikide erinevad liiklusmärgid ja kiiruspiirangud võivad kohati väga segadusttekitavad olla. Et mõni tähtsam liiklusmärk ei jääks nägemata, soovitan kaaluda auto valimisel sellist autot, millel lisavarustusena ka liiklusmärgituvastus. See töötab ideaalselt nii Itaalia mägiteedel kui ka Saksa autobahnil seigeldes, tuletades Sulle viimaseid liiklusmärke meelde.

Kindlasti üllatab Sind ka 3-seeria BMW pagasiruumi mahutavus. Kui Golfi pagasiruumi mahutavus on umbes 330L, siis 3-seeria mudelitel on see lausa 150L rohkem, ehk 480L.  Selliselt mahub kõik reisiks vajalik vaevata ära ning salongis jagub istumisruumi lahedalt ka nelja inimese jaoks.

Talviseks kasutuseks soovitaksin mootori säästmiseks kaaluda ka distantskäivitust või või seisusoojendit. Lisaks sellele, et soojasse autosse istumine on oluliselt mugavam, säästad niimoodi oluliselt aega ka masina lumest ja jääst puhastamisega.

Soovitus 2: Väike, aga nobe

2-series

Kui siiski leiad, et sedaan pole Sinu jaoks, siis tasub vaadata BMW 1- või 2-seeria poole.

Tegemist on küll väikeste luukpära tüüpi mudelitega, aga näiteks 2-seeria mudelisse on võimalik mahutada lausa 7 istekohta. Tehnoloogiliselt on antud sõidukid sarnased 3-seeriaga. Samuti on mõlemal mudeliseeria lisavarustuse nimekiri pikk ja lai.

Mudelisoovitus:

BMW i135

Millist aga neist kahest mudeliseeriast eelistada? Kuna sõidad pigem üksinda, siis soovitaksin kõigepealt 1-seeriat. Näiteks väikese lisahinna eest saaksid endale juba BMW 135i luukpära, mis on tõeline sportauto.

Kui soovid midagi natuke rahulikumat, võid alati proovida BMW 125d või 123i, millega saad enda käsutusse optimaalse variandi jõudluse ning ökonoomsuse vahel.

Tellides masina välismaalt, tasuks kindlasti eelistada väikese läbisõiduga bensiinimootoriga mudeleid. Need on sageli parema varustusega ning olnud eraisikute kätes. Diiselmootoreid kasutavad Euroopas enamasti suured ettevõtted oma autoparkides ning seetõttu on läbisõidud suured ja masinad saanud tavapärasest oluliselt rohkem trööpamist.


Kokkuvõte

Loodetavasti said häid mõtteid oma uue auto valikuks. Üldiselt on kuldreegel, et mis iganes masinat Sa endale ka ei valiks, siis soovitan kindlasti enne selle tellimist paar proovisõitu teha. Selliselt saad hea ülevaate antud masina omadustest ja sobivusest.

Ärge siis unustage, head lugejad, et paneme meeleldi personaalsed soovitused kokku ka teile. Nende saamiseks edastage meile enda küsimused ja soovid meiliaadressile kristjan@autosky.ee.