Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

Uue auto lõhn ja kuidas seda säilitada

Enamus inimesi, kes on endale uue auto kord juba soetanud, ütlevad et selles lõhnas on midagi erilist. See on üks nendest asjadest, mis jääb meelde ja mitte tingimata halva mälestusena.

Uue auto lõhna võib siduda raha ja ostu hetkel tekkiva narkootikumilaadse elevustundega ajus. Kuna enamuste inimeste jaoks on tegemist positiivse mälestusega, soovivad paljud seda lõhna ka pikendada.

Vaatame seekordses blogis, mida see lõhn endast kujutab, kas see on tervisele üldsegi kasulik ning kuidas seda saaks autos pikemalt säilitada.


Mis asi on üldse “uue auto lõhn”?

See müstiline “uue auto lõhn” koosneb tegelikult paljude erinevate materjalide koosmõjust, millest masina salong tehtud on. Vastavalt margile ja mudelile võib sealt leida selliste ainete lõhnu nagu värv, plastik, nahk, erinevad liimid ja hermeetikud ning veel palju toredaid ja vähem toredaid keemilisi elemente.

Kui minna paduteaduslikuks, siis enamus neist ainetest on lenduvad orgaanilised ühendid, mis auruvad tavaliste keskkonnatingimuste juures atmosfääri tavapärasest oluliselt rohkem. Iga enda tervisest lugupidava inimese esimene küsimus peaks nüüd olema – kas need on ka tervisele kahjulikud?


Kas “uue auto lõhn” on tervisele kahjulik?

Jaapanis 2001. aastal läbiviidud uuring näitas, et tutt-uues autos on tervislikust lubatud piirmäärast keskmiselt 35x kõrgem kemikaalide kontsentratsioon, mis taastub normi piiridesse alles 4 kuu jooksul. Kindlasti peab olema ettevaatlik kuumadel suvekuudel, kus päikese käes seisev auto hakkab jälle uue auto lõhna eritama. Uuringu kohaselt võib öelda, et normaalne kemikaalide kontsentratsioon on taastatud (loe: uue auto lõhn kaob) kolme aasta jooksul.

Uuemad uuringud on kohati väga vastuolulised, kus näiteks Munichi ülikooli toksikoloog Jeroen Buters mainis oma tulemustes, et kuigi auto salongis olevad keemilised lõhnamolekulid võivad tekitada allergiat, ei ole need otseselt inimesele kahjulikud.

Samas näitab mittetulundusühingu Ecology Center poolt 2012. aastal läbi viidud uuring, et uue auto salongis olevast õhust võib leida üle 275 erineva kemikaali, millest mitmeid võib siduda sünnidefektidega, halvenenud õppimise, maksaprobleemide ja vähiga.

Kuna me AutoSkys pole veel senini tuvastanud autos istumisest ei sügelust ega peavalu, ei oska ka kahjuks öelda, milline eelnevatest uuringutest paika peab. Õnneks enamus lenduvaid orgaanilisi ühendeid kaotavad ca 90% oma kontsentratsioonist esimese kolme nädala jooksul. See tähendab aga ka seda, et kaob uue auto lõhn.

Kopsutäie hea lõhna saamiseks ei pea õnneks kohe hakkama endale uut autot muretsema. Piisab kui järgid järgnevaid lihtsaid nippe ja Sinu auto lõhnab kui uus ka mitu aastat hiljem.


Puhasta oma autot regulaarselt

Uue auto saamisel hoiavad tõenäoliselt enamus inimesi selle vähemalt paar esimest kuud võimalikult puhtana. Edasi saab aga elutempo ja mugavus meist kõigist võitu ja topsihoidjasse jääb aina tihedamini poolik kohvitops või auto prügikasti näritud õun ja banaani koored.

Üks peamisi asju, millega saad auto lõhna uueväärsena hoida, on selle puhtana hoidmine. Õnneks ei tähenda see igapäevast süvapuhastust vaid pigem lõhnavate asjade auto salongist eemaldamist niipea kui võimalik.

Näiteks kui viskad kiiruga oma kasutatud trenniriided lahtiselt pagasnikusse ja unustad need sinna paariks päikeseliseks päevaks marineerima, võid ette kujutada, milline pikantne aroom Sind autosse istudes tervitab. Seda enam, kui riided on jäetud kuivama tekstiilist mattide või autoistmete peale, jäävad lõhna tekitavad ained materjali sisse pikaks pidama.

Hoia auto seest kuivana

Niiskus kipub trügima autosse peamiselt sügisel ja talvel (Eestis mõnikord ka kevadel ja suvel). Kui jätad selle mõneks ajaks hooleta, võid varsti juba masinasse istudes tunda tugevat kopituse lõhna, mis võib viidata hallituse tekkele. Lisaks aroomile eraldub hallitusest ka eoseid, mis võib “uue auto lõhna” keemilistest koostisosadest veelgi mürgisem olla.

Peamised põhjused kopitanud lõhna tekkeks on hallitus või liigne niiskus ventilatsioonisüsteemis, vaipades või istmetes. Mõnikord võivad ka õhu sisselaskeavadesse kõdunema jäänud lehed näiteks tugevamat aroomi anda.

Kui halb lõhn tuleb niiskest salongist või mattidest, on parimaks lahenduseks tekstiilpindu aurupuhasti ja vaibapuhastusvahenditega töödelda. Sõidu ajal õhukonditsioneeri kasutamine aitab liigse niiskuse auto salongist välja juhtida ja kasuta ära ka kuivi päikeselisi päevi, et jätta auto lahtiste ustega päikese kätte kuivama.

Talvel vaheta kindlasti lume tulekuga tekstiilmatid kummi omade vastu. Samuti klopi alati oma jalad autosse istudes lumest korralikult puhtaks, et vältida liigse vee kogunemist salongi.

Kui lumisel aastaajal on niiskus kord juba autosse pugenud, on parim lahendus muretseda niiskuspüüdja (leiad nii kodu- kui ka autotarvete poest) ning sõita soojapuhur korralikult sees.

Vajadusel saad autosse riputada ka kassiliivaga täidetud soki. Kummimattide alla tekkivat niiskust saad vältida suhteliselt lihtsalt, lisades sinna kihi ajalehepaberit.

Ära suitseta autos

Autos suitsetamine on õnneks muutumas tänavapildis aina haruldasemaks aga ikkagi võib kohata liikluses masinaid, mil aknad alla keritud ja tossupilved sealt välja sahisemas.

Autos suitsetamine on üks lihtsamaid viise masina salongi sisekliima rikkumiseks. Isegi lahtiste akendega sõites imbub lõhn erinevatesse pindadesse ning selle ebameeldivast lõhnast lahti saamine on vägagi keeruline.

Lisaks ebameeldivale lõhnale rikub suits auto sisepindade värvi, tuhmistades seda. Hiljem masinat müüma hakates pead luitunud värvi ja suitsuhaisuse salongiga tõenäoliselt hinnas korralikult alla tulema.

Hoolda auto nahksisu korrektselt


Nahast sisu annab kindlasti uuest peast mõnusat lõhna juurde. Nahka pead aga korrektselt hooldama, et see materjalina ja ka lõhnana püsima jääks. Halva hooldamise tulemusena hakkab nahk kuumuse ning UV kiirguse käes tuhmuma ning pragunema, alandades seeläbi jällegi auto jääkväärtust.

Nahast pindu saad täitsa edukalt hooldada ka koduste vahenditega. Paneme igaks juhuks kirja lühikese õpetuse, kuidas toimida.
  • Puhasta tolmuimejaga toolidelt kõik prügi.
  • Puhasta nahast pinnad nahapuhastusvahendiga.
  • Kuivata pinnad kuiva mikrofiiber lapiga.
  • Lase pindadel kuivada paar tundi, kuni käega katsudes niiskust enam ei tunne.
  • Kata pinnad ühtlase naha kaitsekreemiga ja hõõru see õrnalt pinna sisse.
Juhiistet võiksid hooldada iga 2-3 kuu tagant ning teisi istmeid 6-12 kuu tagant.

Osta uue auto lõhnaline õhuvärskendaja

Kui nüüd vaatamata kõikidele eelpool mainitud tegevustele ei tunne Sa ikkagi uue auto lõhna, siis ära lase pead norgu. Nimelt on poodides saadaval vastava lõhnaga pihusteid ja lõhnakuuski. Näitena võid tutvuda vastava tootevalikuga Amazoni veebipoes

Kindlasti tasub enne lõhnakuuse kasutusele võttu auto seest korralikult puhtaks teha.

Me ise pole sellist keemiat veel proovinud, nii et kui Sul on kogemust, siis jaga seda meiega Facebooki postituse all.

Kokkuvõtteks

Kokkuvõtteks võib öelda, et uue auto lõhn ei paita mitte ainult meie lõhnameeli vaid on ka teatav mõõdupuu auto üldisele puhtusele. Mida kauem suudad seda lõhna oma autos hoida, seda paremini oled oma auto eest hoolt kandnud ja vastupidi.

Nüüd aga autot puhastama, kuni ilm veel lubab.