Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A

10 asja, mida mõistad alles värske autoomanikuna

1. Vaba inimese tunne

Autoomanikuks saamist võib täitsa võrrelda täiskasvanuks saamisega, kuna saavutad vabaduses hetkega järgmise taseme. Tuli mõte minna randa? Istu enda autosse, võta sõbrad peale ja sõida nautima. Pool päeva planeerimist on mineviku asi.

2. Hinnad on suhtelised

Või suhteliselt kallid.

Arvestasid küll kütuse kuluga, pidasid mõttes väikestviisi eelarvet ja kõik tundus timm. Üks päev aga hakkab auto tegema naljakat häält ja seda mitte humoorikas mõttes.

Helistad mehhaanikule, küsid, kuulad ja viid auto tema juurde. Alles paari päeva pärast, kui ta helistab uudiste ja hinnaga, mõistad, et oled jõudnud elus staadiumisse, mil suured ootamatud kulutused võivad ette hoiatamata elustandardit pärsima hakata. Päris kindlasti mitte kõige toredam asi auto omamise juures, kuid hoolika käitumisega kergesti välditav. Loe kuidas.

3. Igapäevane liiklus on tagasihoidlik romuralli

Tunduks inimlik ja mõistlik, et kui keegi pargitud autot müksab siis ta jätab kirjaga numbri, kindlustusdetailid ja muu vajaliku info kojamehe alla. Enamasti seda siiski ei juhtu.

Seega tegelikkuses jätkub nahaalne romuralli ka siis, kui väljud oma autost, seega pargi hoolega.

4. Auto sarnaneb inimesele rohkem, kui võiks arvata

Pärast aastat sõitmist hakkad mõistma, et auto tahab ka inimlikku kohtlemist. Muidu võib ta hakata jonnima, puterdama ja isegi keeldub sind sihtkohta viimast.

Rooli musitamine ja laused nagu “palun, palun, palun käivitu kullake. Ma luban… ma luban, et ma vahetan sul homme õli! Palun! No mine tööle.” on enamus autojuhtide repertuaaris.

5. Eurotrip pole enam vaid filmi nimi

Suvised avastusretked on järsku võimalikud ning nendeks peab vaid veidi ette planeerima ning võibki teele asuda.

6. Prügi kuhjub kiiremini, kui võiks arvata

Kindlasti oled tuttava autos seapesa näinud ja mõelnud, et “kui mina saan endale auto, siis sellist asja küll ei juhtu”.

Tegelikkuses aga arvesta sellega, et auto on vaid laiendus oma kodule või toale ning kui sa just seal ideaalset korda ei hoia, siis on auto selle korralageduse käepikendus.

7. Õlivahetuse süümepiinad

Auto puhul peab paljudel asjadel silma peal hoidma ning korraliste hoolduste või õlivahetuste saatelaused “panin ka tähele, et see, see ja ka see vajaksid vahetamist”, ei tekita kunagi elevust.

Mõtled: “Muidugi võib ju asja järgmise korra peale lükata…”

Ära viili, muidu ootad varsti Jalavere bussi.

8. Igavikuline hirm ja paranoia parkimiskontrolöride ees  

Kesklinnas parkimine, parkimisajad ja parkimisseadused – paras piin. Rohelistes kostüümides mehikesed saavad uue tähenduse.

Kui seadust läbi ei loe ja pähe ei jäta, siis jääb üle vaid enda või sõprade vigadest õppida.

9. Sinu sõbrad on lähedasemad, kui kunagi varem

Asi pole selles, et sul kuluks vähem aega sõpradeni jõudmiseks, vaid et mõned sõbrad isegi alateadlikult kaasavad sind autoga oma plaanidesse.

Küsimusele “kas küüti saab?”, oled esialgu järeleandlik, kuid varsti mõistad, et kõiki ka aidata ei saa.  

Vähemalt on juhil ka omad privileegid, kohtingud algavad vähem veidralt, sest “hüppa pakiraamile!”, ei kõla tegelikult väga lahedalt.

10. Autod on müsteerilised ja mehhaanikud enam veelgi

Näiteks, auto hakkab üks päev puterdama, jõnksuma ja valgusfoori taga täitsa niisama välja surema. Võibolla jõuad mehhaaniku juurde või pead auto sinna laskma vedada.

Töökojas kirjeldad siis kummalist muret ning jätad kullakesega hetkeks hüvasti.

Lähed autole järgi ning spetsialist istub sisse, keerab süüdet ning auto töötab nagu kellavärk. Küsid, “milles siis viga oli?” ning saad vastuseks “Käivitus kohe, kui proovisin ja ei leidnud midagi viga, too ta tagasi, kui uuesti juhtub, ehk siis leiame”.

Näib, et auto vajas vaid meistri kätt ning sõidad õnnelikult ära teadmisega et “kõik on korras, kuni hetkeni, mil järsku enam ei ole”.

Kokkuvõtteks

Auto omamine on mitmes mõttes liikumisvabaduse suurendamine. Kuigi igapäevased kulutused võivad kasvada, võib auto omamisega ka kasumit teeninda ja endale paremaid võimalusi võimaldada. Loe meie postitust auto omamise kasulikkusest.

Tead veel mõnda asja, mis tuli ilmsiks alles kui esmalt auto said?

Kui sulle meeldis postitust, siis jaga julgelt 🙂

Turvalist teed