Jätkades Autosky veebilehe kasutamist, nõustud meie kasutajakogemuse parandamiseks mõeldud küpsiste ja nende kasutamise tingimustega. Loe lähemalt

  • ASUME UUEL AADRESSIL: LÕÕTSA 8A
bmw-autosky

Auto kasulikkusest – Miks omada autot?

Tõenäoliselt oled tuttav teemaga, et alla teatud sissetulekut ei tasu autot soetada isegi kui omad selleks vajalikku summat.

Autod on kallid ning sisaldavad palju jooksvaid kulusid kütuse, hoolduse, paranduse ja kindlustuse näol. Lihtne on kulutada mitusada eurot kuus auto omamise luksuse eest aga kui rahaga on kitsas, siis oleks seda summat hädasti mujale vaja paigutada.

Eelnev loogika võib küll vett pidada, kuid selle reaalsus sõltub perspektiivist, leidlikkusest ja ettevõtmisest, kuna tihti varjavad sõiduki omamise silmapaistvad negatiivsed küljed varjatud positiivseid. Täna räägime auto omamisega avanevatest finantsilistest võimalustest veidi lähemalt. 

Rohkem võimalusi töö suhtes

Vast kõige suurem finantsiliste võimaluste kaotus auto puudumisel on väiksem kaugus töökohast ja piiratud transport. Autota on optimaalne elada töökohast kas jalutuskäigu, jalgrattasõidu või ühistranspordi mugavas ulatuses.

Eelneva kolmega venitab töökoha kauguse maksimaalselt 10-20 km kaugusele, ilma, et transpordi kulu lõplikku tulu liialt ei mõjutaks. Teisalt, et tööle ja koju jõudmisega end liialt mitte väsitada.

Kindlasti ei tähenda see, et kui töökoht on lähedal, siis tuleks paarikümne minutilise jalutuskäigu asemel sõita.

Autoga võib isegi 40-50 km kaugusel töökoht muutuda kergesti ligipääsetavaks. Selline raadiuse kasv võimaldab tööd otsida suuremast valikust.
avanevad-võimalused

Suurem valik tähendab ka paremat tõenäosust leida eriala, mis toetab Sinu soove karjääri ja oskuste suhtes, mitte ainult finantsiliselt. Lisaks laienevad võimalused selle arvelt, et auto olemasolu võib isegi mõnel töökohal olla lausa nõue.

Tihti võimaldab iseseisev transport kohendada ka töötunde vastavalt tööandja ja sinu soovidele – kas varajase, hilise või vahelduva tööpäeva näol.

Bussi, rongi, trolli ja trammi aja leidmine, jooksmine ning maha jäämine ja ootamine jääb kõik eelmisesse peatusesse.

Vähem peavalu transpordiga = rohkem energiat ja paindlikkust ning paremat võimalust enda potentsiaali realiseerida.

Kuid vaatame nüüd vastupidist olukorda.

Laiem valik elukoha suhtes

majutusvõimaluste-laienemineKui juba omad juba ideaalset töökohta, kuid auto puudumise tõttu oled sunnitud elama rajoonis, kus üür pole just säästmise suhtes kõige soosivam faktor.

Sel juhul on mõttekas kaalutleda, kas madalama maksumusega majutus võimaldaks langetada igakuised kulusid piisavalt, et nii lühemas kui pikemas perspektiivis sõiduki omamist ära tasuda.

Lühem perspektiiv oleks kulude hoidmist samal või madalamal tasemel.

Pikem perspektiiv oleks aga soov oma kodu omada ja lõpetada üüri niisama maksmine. Sõiduki soetamine võimaldab kaalutleda üürisumma välja vahetamist soodsama kodulaenuga.

Seega auto soetamine ei pruugi ainult laiendada võimalusi vaid ka kiirendada otsust tulevikuliste investeeringute suhtes.

Kõik säästud ei pea aga olema suured.

Poodlemisega säästmine

Laiemad võimalused

Autoga on kergem ligi pääseda laiemale valikule poodidele ning kerge eeltööga hindade suhtes on võimalik säästa küllaltki kogukas summa. Kui suudad õigesti poodlemisega säästa kuus isegi 50-100 eurot, oled tasa teinud juba neljandiku kuni pool auto igakuisest maksumusest. Lisaks on siinkohal oluline ka “2 kärbest 1 hoobiga” reisidest tulnud aja- ja energiasääst. Rääkimata mugavusest

Soodustustega säästmine

Ütleme, et poes on silmipimestav soodus asjale, mida tarbid igapäevaselt – ilma autota oled piiratud enda või jalgratta kandevõimele ja sestap on ka piiratud säästuvõimalus.

Sooduste mõistlik ära kasutamine võib ühe inimese kohta säästa aastas sadu eurosid.

Küll aga ei tasu ka säästmisega liiga hulluks minna, oluline elus on eelkõige kvaliteet ning 90% soodus või kupong asjale, mida varem ei vajanud on siiski asjatu kulu. Isegi kui viitsiks kahe käega iga päev poest soodust koju tassida, on ka sellel oma maksumus (kui sa just Tallinnas ei ela).

Transpordi piletite arvelt säästmine

Auto omamise kuludest võib ka maha arvestada igapäevase transpordi piletite maksumuse. Korruta vaid päevane keskmine piletite kulu 30-ga ja saad teada kas säästaksid piletite arvelt piisavalt, et kas või sõiduki kütusekulu katta. Kui pead iga päev kulutama kasvõi 2.5€, et tööle saada ja sama palju tagasi, siis autoga muudad selle 150€ pileti maksumuse puhtaks mugavuseks ja ajasäästuks.

Taksoteenuse osutamine
sõidujagamine

Möödunud aastatega on eriti populaarseks muutnud igasugused sõidujagamise teenused, äpid ja kommuunid. Näiteks Taxify, Uber, Hopp, Taxofon ja Facebooki linnadevahelised transiidi kommuunid. 

Neid kasutades on võimalik teha vabal ajal taksoga veidi raha või ka kaugemate kohtade vahel sõites teenida ka kasumit. Teisalt on ka suurem tõenäosus inimestega tutvuda ja vestelda, kui ühistranspordis.

Ehk leiad ümbruskonnast ka inimesi, kes jagavad igapäevast teekonda sinuga ning oleks iga sõidu eest kasvõi 1€ maksma nii, et teete kuu lõpus tasaarvelduse.

Võimalusi on palju, tuleb vaid leidlik olla.

Muud mugavused

Ajaliseks ja rahaliseks säästuks võib ka lugeda suviseid ringreise ja spontaanseid väljasõite sõpradega 🙂 Kuid meelelahutuse ja mugavusreiside külge ei tasu panna suurt finantsilise eelise silti.

Kokkuvõtteks

Kui just kõik eluks vajalikud asjad ja kohad ei ole mugava jalutuskäigu või jalgrattasõidu kaugusel, on transpordiks ikkagi vaja kulutada. Küsimus on selles, et kas näed end säästmas piisavalt raha ja aega muudelt asjadelt, et õigustada sõiduki omamist.

Tihti tuleb auto osas teha tark valik ning mõni mõistlik eluline ja finantsiline otsus ning kulud võivad juba esialgsega tasa olla. Võit jääb aja ja mugavusega.

Auto ostu suhtes targa otsuse tegemiseks soovitame lugeda meie postitusi:

Võidetud aeg pole raisatud, kui seda otstarbekalt kulutada ja auto on küll mugavus, kuid see ei tähenda, et sa peaksid võidetud ajaga mugavaks muutuma.

Kui sulle meeldis see postitus või leidsid siit kasulikku infot, siis jaga seda oma sõprade seas või sotsiaalmeedias.

Kui aga on mõttes juba auto soetamine ning see postitus andis vajaliku lisakindluse, siis tule tutvu meie autopargiga. Kui sealt endale meelepärast ei leia siis saada meie päring tellimuseks.

Turvalist teed!

Autosky